Włoska kuchnia – mamma mia!

Włoska kuchnia jest bardzo popularna na całym świecie. Boom na dania tej kuchni związany przede wszystkim z emigracją Włochów do Stanów Zjednoczonych, gdzie to kuchnia włoska stała się integralnym elementem amerykańskiej kultury, a dania takie jak choćby pizza nocna szczecin stały się nieodzownym elementem dań typu fast food. Tego typu dania najczęściej uległy wielu modyfikacjom, które najczęściej związane są z określonymi dodatkami, często regionalnymi, bądź koncepcjami smakowymi. Są to tak zwane „pizzę na bogato”, które w niewielkim już stopniu przypominają standardowe dania kuchni włoskiej, takie jak pizza neapolitańska, czy sycylijska. Pizza supreme przyczyniła się jednak do popularyzacji tego typu potrawy. Jeśli jesteśmy miłośnikami tego typu potrawy, z pewnością powinniśmy też spróbować autentycznej włoskiej pizzy. Pizzeria szczecin kadłubka oferuje przysmaki kuchni włoskiej, wykonane według tradycyjnych receptur z wykorzystaniem najlepszych składników.

pizzaSą to dania naprawdę wspaniałe, które niezwykle mocno cieszą konsumentów. Podstawą włoskiej pizzy jest ciasto. Włosi uważają je za serce całej potrawy- jest w tym dużo racji. Często receptury ciasta na pizzę są strzeżonymi sekretami rodzinnymi, które są kultywowane od pokoleń w małych rodzinnych knajpkach w całej Italii. To właśnie z tej wielopokoleniowej pasji do gotowania i radości jedzenia potraw powstają najwspanialsze pizzę. DO przygotowania pizzy wykorzystywać powinno się mąkę o wysokiej ziarnistości- to tworzy pewien problem, ponieważ w Polsce nie dysponujemy tego typu mąką z krajowej produkcji, co w przypadku restauracji nakłada konieczność importowania z Włoch tego typu mąki. Do wyrabiania powinny być też wykorzystane odpowiednie drożdże- najlepiej Napoli, będące typowymi drożdżami browarniczymi. Innym elementem, który stanowi podstawę dobrej pizzy jest sos pomidorowy, a konkretniej rzecz biorąc pomidory! Sos do pizzy z reguły nie powinien być miksowany, a stanowić pulpę ze wcześniej oczyszczonych, a następnie zmiażdżonych owoców. W ten sposób utrzymuje się pełnię smaku sosu. Dobre pizzerie wiedzą, że nie wolno przesadzić z ilością przypraw do sosu, gdyż mogłoby to bardzo mocno zachwiać równowagę smakową, jaką winna się cechować pizza. Wszystkie te niuanse są bardzo ważne, aby utrzymać wysokiej jakości pizzę o wspaniałym smaku i aromacie. Świadomy dobór składników, rzetelnie przestrzegana technika wykonywania potrawy- to wszystko ma kluczowe znaczenie dla tego, aby pizza była niezapomniana. Pizzeria szczecin gumieńce oferuje dania kuchni włoskiej wykonane w najlepszym stylu.